viernes, 9 de abril de 2010

Réquiem por el cine Ramblas

El martes, para mi sorpresa, vi la siguiente noticia en el Periódico de Catalunya:




L’Hospitalet s’acomiada de l’última sala de cine de barri


La sala Rambla Cinemes, l’últim cine de barri de l’Hospitalet de Llobregat, tanca les portes demà enmig d’una protesta ciutadana que demana la continuïtat d’aquest local. Amb 56 anys de vida i unes pèrdues sostingudes des de fa més de sis anys, el negoci familiar era l’últim cine de barri de la segona ciutat de Catalunya des del tancament de la sala Oliveras, el 1989.
Una plataforma ciutadana que s’ha promocionat per internet a través de blocs i xarxes socials ha convocat una jornada de protesta en què se celebrarà una actuació al carrer davant dels cines, a la rambla de Just Oliveres, per mostrar el dol col·lectiu.

L’entitat Laboratori Teatral Patates amb Suc deixarà bosses de crispetes de blat de moro davant del cine com una forma d’homenatge a la difunta sala, que projectarà les seves últimes funcions el dia de l’espectador. El moviment ciutadà Salvem el Rambla compta amb 56 entitats adherides de la ciutat i més de 800 seguidors a les xarxes socials d’internet, en especial a la pàgina de Facebook.

La família Campreciós, propietària dels cinemes, ha explicat durant els últims dies que el tancament del negoci obeeix exclusivament a raons econòmiques, ja que la sala manté unes pèrdues sostingudes al llarg dels últims sis anys. Els propietaris també han explicat que durant l’any 2009 l’empresa només ha aconseguit vendre unes 75.000 entrades.

L’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín (PSC), es va reunir a finals de març amb el propietari del comerç, Jaume Campreciós, per conèixer els motius del tancament. L’ajuntament va dir que desconeixia el destí que el propietari donarà a les sales de cine. L’empresa ha descartat que la decisió respongui a una operació immobiliària i va dir que els interessos dels espectadors de pel·lícules en versió original continuaran garantits a les sales del centre comercial Gran Via 2.

FUNCIONS BUIDES / La decepció dels veïns de l’Hospitalet que des d’aquesta setmana només comptaran amb les grans sales dels centres comercials La Farga i Gran Via 2 s’ha plasmat als fòrums d’internet i les xarxes socials que demanen la continuïtat del negoci. Però la realitat és que les funcions de Rambla Cinemes estaven pràcticament buides durant els últims mesos i que ja no hi havia cues per a cap funció, una situació comercial totalment insostenible per a l’empresa.

L’Hospitalet va arribar a tenir 14 sales a la dècada dels 70, que van anar tancant a mitjans dels 80 amb la primera crisi del sector. L’actual conjuntura, molt més negativa que la primera, també ha deixat Badalona sense cine de barri. L’any passat va ser clausurada la centenària sala Picarol, al costat de l’ajuntament, que es va traslladar al centre comercial Màgic.


No puedo más que sentir tristeza ante tal desastre. El cine Ramblas para los vecinos de L’Hospitalet es un símbolo cultural con mucha historia. Después del cierre del cine Oliveras en 1989 era el último cine de barrio.
En el Ramblas pude ver "Uno de los nuestros" o "Sin Perdón" por sólo citar dos de tantas. Los martes solían hacer cineclub y proyectaban películas en versión original, allí vi "Ciudadano Kane", qué inmenso placer verla en Hospitalet!! sin necesidad de ir a la Filmoteca.

Tenía amigos que coleccionaban los tickets de entrada. Las entradas eran las de toda la vida, de cineclub, mucho más senzillas y amigables que las impersonales entradas de papel térmico utilizadas hoy en día.

Anteayer se hizo una manifestación para buscar alternativas al cierre. La plataforma “Salvem el rambla”, lideró la manifestación: buscar alternativas al cierre, proponer conservarlo como espacio cultural y no politizar la manifestación ni increpar a nadie, ya que no hay culpables, o si los hay lo somos todos. La familia propietaria se reunió con el Ayuntamiento, y aunque hay que ser pesimista al respecto, espero que se implique y se busque alguna solución: lo que está en juego es un símbolo y patrimonio de la ciudad.

He de reconocer que sería muy doloroso pasear por la Rambla y ver un bloque de pisos donde antes estaba el cine. Si aun podemos hacer algo y estamos a tiempo creo que hay que intentarlo:




Salvem el Rambla

Enlaces Facebook

Digital.h

Blogs.que.es

No hay comentarios:

Publicar un comentario